WHEY - Koji je pravi za mene?

U današnjem blogu ćemo pokriti temu Whey proteina. Koji oblik je najkvalitetniji, koji je najbolji za vas i koji treba izbegavati. Takođe ćemo videti u kojim scenarijima se koriste različiti oblici.

Dugo iščekivana i izuzetno tražena tema.

Iako smo sigurni da znate šta je Whey, kako nastaje i kako se koristi, ipak ćemo početi od njegove definicije. Nakon toga ćemo preći preko različitih vrsta.

 

Whey protein

Whey protein je protein dobijen derivacijom surutke iz mleka. Glavni je protein i najbrže se apsorbuje u telu, pruža mu brz oporavak i kod najmanjih oštećenja na mišićima kako bi mišići bili u boljoj funkciji, doprinosi oporavku kostiju itd...

Razlikujemo 3 glavna tipa whey proteina: koncentrat proteina surutke (WPC), izolat proteina surutke (WPI), hidrolizat surutke (WPH). Pored ova 3 tipa postoji i Whey blend, to je protein koji predstavlja spoj sve tri vrste.

Koncentrat proteina surutke

Whey koncentrat sadrži i masti i laktozu, veoma je bogat kalcijumom i ima najlepši ukus, u zavisnosti od proizvođača obično sadrži 30-70% proteina.

Koncentrat surutke ima najjednostavniji i najniži stepen kvaliteta proteina whey. Ima najniži aminokiselinski sastav, nije idealan ni zbog prisutnih šećera, jer ukoliko je intenzitet treninga visok, onda telo traži bržu apsorpciju proteina u organizam, a zbog količine masti i šećera to je nemoguće postići ovim proteinom.

Najbolji je za one koji samo žele dopuniti svoju ishranu s vremena na vreme.

            

Izolat proteina surutke

Izolat proteina je visokokvalitetni, kompleksni protein, sadrži čak do 95% proteina.

Ima manji procenat laktoze (gotovo da je nema), iznos masti i ugljenih hidrata mu je ispod jednog grama, što ga čini idealnim izborom za održavanje ili izgradnju čistog mišića. Bogat je aminokiselinama. U ceni se ne razlikuje mnogo od koncentrata whey proteina što ga čini dodatno pristupačnijim svakom pojedincu koji želi podići kvalitet i brzinu oporavka svojih mišića

Apsorpcija kod whey izolata traje pola sata do sat vremena što je znatno manje nego kod koncentrata whey proteina (4 sata).

 

Hidrolizat proteina surutke

Hidrolizat, poznat i kao hidolizovani whey, je tip proteina koji je u samoj proizvodnji svaren, te se brže apsorbuje. Na taj način beleži se rast insulina 28-43% veći od onih vrednosti koje daje izolat.

Ovo je čist protein, bez masti i šećera, ne sadrži uopšte laktozu, dobijen je mikrofiltracijom wheya, apsorpcija počinje onog trenutka kada ste ga uneli u sebe. Najbolji je izbor za osobe koje ne podnose laktozu ili za one koji žele čist protein bez ugljenih hidrata.

 

Dakle, šta možemo zaključiti iz svega ovoga?

Ukoliko vam budžet to dozvoljava naravno da ćemo preporučiti hidrolizovani whey protein, isti savet važi i za one koji nisu tolerantni na laktozu zato što, iako većina izolata nosi oznaku “lactose free” lakotza i dalje postoji u tragovima. Ukoliko ste jako osetljivi to može predstavljati problem.

Za ostatak populacije preporučujemo izolat zbog odnosa cene i kvaliteta. Kao što smo već rekli razlika u ceni između njega i koncentrata je jako mala, a dobijate mnogo više.

Koncentrat možete koristiti kao poslaticu, ili u proteinskim receptima. Postoje slučajevi gde je produžena upotreba koncentrata whey proteina bila odgovorna za stomačne tegobe i probleme sa varenjem. Naravno nisu svi koncentrati isti i mnogo zavisi od samog proizvođača.

I ostaje nam blend koji je najbolja “budget friendly” alternativa. Postoje blendovi izolata i hidrolizovanog proteina kao i blendovi sa koncentratom. Bitno je napomenuti da se jefitini blendovi često prave sa velikim udeom sojinog proteina, koji može biti od GMO soje. Dugoročni efekti na zdravlje i dalje nisu utvrđeni pa je naš savet da čitate etiketu pre nego što se odlučite na jeftiniju varijantu.

 

To bi bilo to za današnji blog. Nadamo se da ste naučili nešto novo i da će ovi saveti pomoći pri odabiru pravog proteina za vas!

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti